Hem
om tofta herrgård

Om Tofta Herrgård

Naturen, med havet, klipporna, skogen och ängarna. Herrgårdens vackra, gamla träbyggnader, som står där och viskar sina berättelser om svunnen tid till den som tar sig tid att lyssna. Det rika djurlivet med fåglar, rådjur, hare samt hästar och kor som betar. Vi älskar allt detta, och vår dröm var att skapa en konferens- och hotellanläggning som förmedlar och tillvaratar Toftas atmosfär som den varit genom seklen och dela detta med andra.

Det är något alldeles speciellt med Tofta Herrgård!

Herrgården var privatbostad fram till vi startade upp vår verksamhet 2005. Gården är familjeägd, och Petter är uppvuxen i huset. Vi vill att du som vår gäst också skall känna det som att du kommer hem till Tofta.

Mat och dryck skapar det där lilla extra, som sätter en extra guldkant på din vistelse. Med vår duktiga köksmästare David Jorehed i spetsen, har vi på kort tid fått ett renommé för mat i absolut toppklass.

Vår ambition är att när du åker från Tofta herrgård, är det med lite mer fröjd inom dig än när du kom. Låt oss få skämma bort dig!

Varmt välkomna önskar
Karen och Petter Karlander
med personal på Tofta Herrgård Konferens

 

 


Historia

Tofta herrgård rymmer en omfattande historia från 1400-talet och framåt. Tidigt utgjorde gården själva lönen åt lagmannen i Bohuslän. Senare, under 1600-talet, blev gården ett rusthållshemman med militär funktion för Bohusläns dragoner.

Glansperioden inträffar först under andra halvan av 1700-talet, vilket sammanfaller med "den stora sillperioden". Den dåvarande huvudbyggnaden byggs på med en våning i karolinerstil. Flyglarna uppförs. Trädgård av fransk typ anläggs med gräsmattor och rabatter i geometriska former.

Under 1800-talet utvecklas jordbruket. En fyra våningar hög väderkvarn av engelsk typ uppförs, brännvinstillverkning startas, 64 tunnland mark under havsytan vallas in.

I början av 1900-talet köper Erik Adolf Hallin egendomen och inreder ett gentilt hem åt familjen. Interiören i huvudbyggnaden kommer då att präglas av nationalromantik i Carl Larssons anda. Matsalen får en vitmålad möbel i engelsk rokoko och linnetapet med pastellfärgat broderi i blekingesöm. Andra intressanta inventarier är en fransk tapet i polykromt tryck från 1831 med figurrika jaktmotiv och en måltidsscen i ett romantiskt ruinlandskap.

 

 


Nyare tid

Tofta Herrgård är Kulturhistorisk Minnesmärke.

År 1981 sålde Hushållningssällskapet i Bohuslän gården till Lillemor och Bertil Karlander, som till en början drev gården konventionellt med kor, grisar och spannmål. Gradvis har de rustat upp byggnaderna på gården, och så småningom startades de första aktiviteterna som öppnade gården för besökande.

2004 flyttade sonen Petter tillbaks till Tofta med sin familj, efter 10 år i Oslo. Tillsammans med sin fru Karen etablerade de Tofta Herrgård Konferens, som i dag arrangerar konferenser och företagsevenemang året om, förutom restaurangen i herrgården, weekendpaket, fester och inte minst det mycket uppskattade julbordet i advent.

Sedan 2007 kan Tofta Herrgård Konferens även erbjuda övernattning på gården. I nybyggda ”Smedjan” och i ombyggda ”Mejeriet” finns 18 härliga hotellrum. Här på vår hemsida hittar ni löpande information om weekendpaket, middagar mm. under året.

Tofta herrgård är mer levande än någonsin, och kommer fortsätta vara det. Det finns idag båda hästar, kor och får på gården förutom de verksamheter inom turist och upplevelsenäringen som ligger här.

HÄR kan du läsa mer om de andra verksamheterna som finns på Tofta.

En liten film om oss:

 

Nyhetsbrevet


You are now subscribed