blommande trift, klippor, hav

Vandra i omgivningarna runt Tofta Herrgård

Upptäck vandringslederna i Tofta naturreservat, beläget direkt vid Tofta Herrgård. Reservatet erbjuder en rad olika stigar som tar dig genom skogar, längs klippor och över ängar rika på flora och fauna. 

Läs mer om vandring både här på Toftahalvön och inom vårt område.

Snabblänkar:

Info om vandringsleder på Tofta

Här på Toftahalvön kan vi erbjuda vandringsstigar vid hav, genom skog och över ängar. Tofta naturreservat bjuder på omväxlande och lättgångna vandringar över blomsterrika strandängar och kala klippor vid havet. Det finns flera utsiktsplatser med bänkar och bord längsmed vandringslederna - annars bjuder naturen på sina egna möblemang.

Det finns möjlighet till allt från lätta promenader på grusvägar och ridstiger till lite mer svåråtkomliga rutter på klipporna ytterst på Tofta udde.

 

Snabbfakta

Längd: 1,5 - 4,5 km
Tidsåtgång: 1 timme
Svårighetsgrad: Medel
Terräng: Grusväg, bergiga stigar, spångar

LEDKARTA

Vandringsförslag

  1. “Äggdal-rundan”: Orangemarkerad på bild under. 4,6 km. Längs kusten i Tofta naturreservat är leden markerad med blå eller röda markeringar. Kan vara blött delar av stigen i naturreservatet.
  2. “Myggsta-rundan”: Grönmarkerad på bild. 4,2 km. Grusväg och asfalterad väg. Ridväg en kort del som kan vara lite lerig vid blött väder.
  3. “Skogsstigen”: Blåmarkerad på bild. 0,7 km. Följ blå markeringar genom skogen och över berget tvärs över naturreservatet.
drönarbild, karta

Tofta naturreservat


skylt naturreservat Äggdal

Tofta är ett lättillgängligt naturreservat med goda möjligheter till strövtåg, bad och fiske, och ligger en kort promenad från Tofta herrgård.

För den naturintresserade bjuder Tofta naturreservat på omväxlande och lättgångna vandringar över blomsterrika strandängar och kala klippor. Från dem och de närliggande öarna kan man ta sig ett uppfriskande bad eller bara njuta av utsikten över havet.

Tofta bjuder på ett kustlandskap med lämningar från bronsåldern. Fornlämningarna ligger på en bergrygg som skjuter ut mellan Kråkerösund och Myggstaviken.

Trädlösa hedmarker kännetecknar naturreservatet, men i skydd av berget finns det betesmarker. Du kan hitta botaniska skatter som ängsnycklar, granspira och ormtunga. På de betade strandängarna växer smultronklöver. I klippspringor och på hällmarker finns olika arter av fetknopp samt trift. I augusti pryder ljungens rödvioletta färg de karga hällmarkerna.

Myggstaviken söder om reservatet är känt för sitt rika fågelliv och i Tofta kile häckar flera arter simänder och andra fåglar.

Fakta Tofta Naturreservat
  • Bildat: 1980
  • Areal: Cirka 635 hektar
  • Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen

Länk till info om Tofta naturreservat hos Länsstyrelsen >>