om tofta herrgård

Om Tofta Herrgård

Naturen, med havet, klipporna, skogen och ängarna. Herrgårdens vackra, gamla träbyggnader, som står där och viskar sina berättelser om svunnen tid till den som tar sig tid att lyssna. Det rika djurlivet med fåglar, rådjur, hare samt hästar och kor som betar. Vi älskar allt detta, och vår dröm var att skapa en konferens- och hotellanläggning som förmedlar och tillvaratar Toftas atmosfär som den varit genom seklen och dela detta med andra.

Det är något alldeles speciellt med Tofta Herrgård!

Herrgården var privatbostad fram till vi startade upp vår verksamhet 2005. Gården är familjeägd, och Petter är uppvuxen i huset. Vi vill att du som vår gäst också skall känna det som att du kommer hem till Tofta.

Mat och dryck skapar det där lilla extra, som sätter en extra guldkant på din vistelse. Med vår duktiga köksmästare David Jorehed i spetsen, har vi på kort tid fått ett renommé för mat i absolut toppklass.

Vår ambition är att när du åker från Tofta herrgård, är det med lite mer fröjd inom dig än när du kom. Låt oss få skämma bort dig!

Varmt välkomna önskar
Karen och Petter Karlander
med personal på Tofta Herrgård Konferens

 

 


Snabbfakta

  • Tofta Herrgård hittar du nära havet, på Toftahalvön i Kungälvs Kommun mellan Marstrand och Kungälv. Ca. 35 minuter med bil norr om Göteborg.
  • Dagens huvudbyggnad och flyglar byggdes i början på 1700-talet. De är byggnadsminnesförklarade och kulturhistorisk minnesmärke.
  • Interiört i huvudbyggnaden finns flera originaltapeter och -möbler kvar. I dag rymmer byggnaden receptionen, restaurangen samt sällskaps- och konferensrum.
  • Det finns 18 hotellrum med 34 bäddar i två nybyggda annex en kort promenad från herrgårdsbyggnaden.
  • Vi arrangerar konferenser och företagsarrangemang hela året om.
  • Restaurangen i herrgården är öppet de flesta lördagar året om. Under vår och höst även fredagar. Sommaren fler dagar. Förhandsboka ditt bord.
  • Weekendpaket av olika slag går att boka året om.
  • Lycke Golf & Country Club – med sin 18-håls bana, ligger i promenadavstånd från herrgårdshusen.
  • Ridskola och turridning på islandshästar i Stall Tofta på gården.
  • Tofta Naturreservat ligger på Toftahalvön en kort promenad från herrgården, och erbjuder fina möjligheter för vandring, salta bad och fiske.

Historia

Tofta herrgård rymmer en omfattande historia från 1400-talet och framåt. Tidigt utgjorde gården själva lönen åt lagmannen i Bohuslän. Senare, under 1600-talet, blev gården ett rusthållshemman med militär funktion för Bohusläns dragoner.

Glansperioden inträffar först under andra halvan av 1700-talet, vilket sammanfaller med "den stora sillperioden". Den dåvarande huvudbyggnaden byggs på med en våning i karolinerstil. Flyglarna uppförs. Trädgård av fransk typ anläggs med gräsmattor och rabatter i geometriska former.

Under 1800-talet utvecklas jordbruket. En fyra våningar hög väderkvarn av engelsk typ uppförs, brännvinstillverkning startas, 64 tunnland mark under havsytan vallas in.

I början av 1900-talet köper Erik Adolf Hallin egendomen och inreder ett gentilt hem åt familjen. Interiören i huvudbyggnaden kommer då att präglas av nationalromantik i Carl Larssons anda. Matsalen får en vitmålad möbel i engelsk rokoko och linnetapet med pastellfärgat broderi i blekingesöm. Andra intressanta inventarier är en fransk tapet i polykromt tryck från 1831 med figurrika jaktmotiv och en måltidsscen i ett romantiskt ruinlandskap.

Är du intresserad i mer om Tofta Herrgårds historia? Vi bad Kenneth Gustafson att samla sina historiska kunskaper om Tofta Herrgård, och de finns samlade i häftet: "Tofta. En herrgårds historia". Den finns att köpa i receptionen.

 


Nyare tid

Tofta Herrgård är Kulturhistorisk Minnesmärke.

År 1981 sålde Hushållningssällskapet i Bohuslän gården till Lillemor och Bertil Karlander, som till en början drev gården konventionellt med kor, grisar och spannmål. Gradvis har de rustat upp byggnaderna på gården. De var drivande i processen med att husen byggnadsminnesförklarades den 23 januari 1984.

Så småningom startades de första aktiviteterna som öppnade gården för besökande. Lillemor drev i många somrar sin butik i Magasinet med försäljning av konsthantverk och galleri, och även Julmarknaden under advent. Tillsammans med Bertils bror Rolf Karlander startade Lillemor och Bertil även upp de första julborden på mitten av 90-talet.

2004 flyttade sonen Petter tillbaks till Tofta med sin familj, efter 10 år i Oslo. Tillsammans med sin fru Karen etablerade de Tofta Herrgård Konferens, som i dag har verksamheten i huvudbyggnaden samt hotellet. Verksamheten omfattar konferenser och företagsevenemang året om, förutom restaurang i herrgården, weekendpaket, fester och inte minst det mycket uppskattade julbordet i advent.

Sedan 2007 kan Tofta Herrgård erbjuda övernattning på gården. I nybyggda ”Smedjan” och i ombyggda ”Mejeriet” finns 18 hotellrum.

Våren 2016 öppnade Petters syster Linda Karlander gårdsbutik & café i Magasinet. Tillsammans med sin sambo Jonas Bostöm bedriver de uppfödning av kor och får på gården. Linda har de senaste åren även tagit över ansvaret för Julmarknaden.

Tofta Herrgård är mer levande än någonsin, och kommer fortsätta vara det. Här på vår hemsida hittar ni löpande information om det som händer här under året.

HÄR kan du läsa mer om de andra verksamheterna som finns på Tofta.

 

Nyhetsbrevet


You are now subscribed