Petter och Karen Karlander framför huvudbyggnaden på Tofta Herrgård

Om vår verksamhet på Tofta Herrgård

Naturen, med havet, klipporna, skogen och ängarna. Herrgårdens vackra, gamla träbyggnader, som står där och viskar sina berättelser om svunnen tid till den som tar sig tid att lyssna. Det rika djurlivet med fåglar, rådjur, hare samt hästar och kor som betar. Vi älskar allt detta, och vår dröm var att skapa en konferens- och hotellanläggning som förmedlar och tillvaratar Toftas atmosfär som den varit genom seklen och dela detta med andra.

Det är något alldeles speciellt med Tofta Herrgård!

Karen & Petter Karlander heter vi som driver konferens, hotell och restaurangen här på gården. Här berättar vi om hur vi hamnade här på Tofta, och om vår verksamhet. Längre ner på sidan finns snabbfakta och även lite historia om gården.

”Jag är uppvuxen här i huset," berättar Petter. "Mina föräldrar Bertil & Lillemor köpte gården 1981 och drev den som lantbrukare samtidigt som de rustade upp alla gamla byggnader. Det odlades allt ifrån jordgubbar och majs till spannmål och vi hade grisar och kor. Så småningom startade de även upp en viss besöksverksamhet med julbord, julmarknad och konsthantverksförsäljning. Själv öppnade jag som tonåring sommarkaféet på gården tillsammans med min ena syster, och körde under några år dansbandskvällar som många i bygden fortfarande minns väl. Att stanna kvar på Tofta som vuxen fanns dock inte i mina planer. Jag flyttade till Oslo för att plugga, och mötte där Karen och stannade kvar i 10 år med jobb inom finans.”

 ”Jag älskade att komma till Tofta på helger och semestrar under de åren vi bodde i Norge," fortsätter Karen. "Det var som om axlarna bokstavligen sänkte sig i det vi åkte upp herrgårdsallén. Den hemtrevliga atmosfären i herrgården och den otroligt vackra naturen runt om gav mig lugn och energi. Men att bo här - det hade jag inte tänkt på som någon möjlighet. Dock hade jag varit runt på olika konferensanläggningar genom mitt jobb, och idén om vilken fantastisk konferensgård Tofta hade kunnat bli började växa fram."

Och som livet är – så händer det saker som gör att man med ett får nya perspektiv. Efter 10 år i Oslo så föddes vår dotter Karoline. Plötsligt var vi föräldrar – och många praktiska och emotionella delar av vårt liv var inte som förut. Den ”tokiga” idén att flytta tillbaka till Tofta dök upp över restaurangbordet den första gången vi hade barnvakt som nyblivna föräldrar. Det slog ned lite som en bomb: vi vill något annat nu. Kreativiteten flödade den kvällen, och när vi vaknade morgonen efter hade vi tagit ett beslut. Vi ville försöka att skapa ett liv där vi i vår lilla familj var tillsammans varje dag. Vi ville bygga en verksamhet tillsammans. Vi ville på Tofta skapa den konferensanläggningen vi själva skulle önskat att få besöka som gäst. Och det allra viktigaste, det skulle ske på herrgårdens premisser – så att gårdens själ bevarades.

Lång historia kort: efter familjeråd med Petters föräldrar och 3 systrar, så tog vi tjänstledigt från våra jobb, sålde lägenheten i Oslo och satte kursen mot Tofta påsken 2004. Vi fick hyra herrgårdens huvudbyggnad, och de första åren körde vi dagkonferenser, bröllop, kafé och tog över julborden som redan var etablerade. Snabbt började vi att spana på möjligheterna att finansiera byggnation av hotellrum på gården.  2007, samma år som vår son Sverre föddes, stod hotellrummen i Smedjan klara. Och det var då vi var i gång på riktigt!

Mycket har hänt sedan dess och idag är vi väl etablerade med vår verksamhet. Vi har öppet året om för konferenser, och restaurang & hotell. Många fantastiska killar & tjejer har jobbat med oss genom åren och blivit en del av Toftafamiljen, inklusive det fina gänget som jobbar med oss nu.

Vår ambition är att du som vår gäst också skall känna det lite som att du kommer hem till Tofta!

Varmt välkomna önskar
Karen och Petter Karlander
med personal


Tofta Herrgård - en del av Hållbarhetsklivet

Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Här agerar offentliga och privata aktörer för att ställa om till ett hållbart samhälle. Tillsammans skapar vi ekonomiskt bärkraftiga företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan och är uppskattad av både boende och besökare.

Vi på Tofta Herrgård skriver under på alla principerna inom Hållbarhetsklivet. Vi brinner för att skapa solida och trivsamma arbetsplatser här ute på landet året om. Vi brinner för att bevara både naturen och den kulturhistoriska miljön i och runt herrgården. Vi brinner för samarbete mellan lokala aktörer – tillsammans blir vi starkare!

LÄS MER HÄR >>


Snabbfakta om Tofta Herrgård och vi som verkar här

Tofta Herrgård hittar du nära havet, på Toftahalvön i Kungälvs Kommun mellan Marstrand och Kungälv. Ca. 35 minuter med bil norr om Göteborg.

Ägare: Gården med marker ägs sedan 2023 av Linda (Petters syster) och hennes man Jonas Boström.

Flera olika verksamheter hyr lokaler och/eller arrenderar mark på herrgården.

Herrgården: Dagens huvudbyggnad och flyglar byggdes i början på 1700-talet. De är byggnadsminnesförklarade och kulturhistorisk minnesmärke. Interiört i huvudbyggnaden finns flera originaltapeter och -möbler kvar. I dag rymmer byggnaden receptionen, restaurangen samt sällskaps- och konferensrum.

Hotell / restaurang / konferenser - Tofta Herrgård Konferens AB

  • Vi har öppet för konferenser och företagsarrangemang året om.
  • Restaurangen i herrgården är öppen för middag helger och under sommaren.
  • Weekendpaket av olika slag går att boka året om.
  • Det finns idag 18 hotellrum med 36 bäddar i Smedjan (byggt 2007) och Verkstan (byggt 2022) en kort promenad från herrgårdsbyggnaden. 
  • Badtunnor utomhus samt en stor bastu invigdes 2022/2023.

Andra verksamheter här på gården:

  • Tofta Herrgård Magasinet - Petters syster Linda Karlander Boström och hennes man Jonas driver jordbruket på gården med bl.a. ekologisk uppfödning av köttdjur. De driver också verksamheten i Magasinet med sommarkafé under sommarmånaderna och julmarknad i advent.
  • Lycke Golf & Country Club – med sin 18-håls bana, ligger i promenadavstånd från herrgården.
  • Stall Tofta driver ridskola och turridning på islandshästar på gården.
  • Tofta Retreat på andra sidan kullen bakom herrgården erbjuder yoga & meditations-retreater, samt rehabprogram.
  • Teater Tofta spelar sedan 2010 sommarteater i Magasinet på Tofta Herrgård.

Tofta Naturreservat ligger på Toftahalvön en kort promenad från herrgården, och erbjuder fina möjligheter för vandring, salta bad och fiske.

HÄR kan du läsa mer om våra vänner på Tofta >>


Historia

Tofta herrgård rymmer en omfattande historia från 1400-talet och framåt. Tidigt utgjorde gården själva lönen åt lagmannen i Bohuslän. Senare, under 1600-talet, blev gården ett rusthållshemman med militär funktion för Bohusläns dragoner.

Glansperioden inträffar först under andra halvan av 1700-talet, vilket sammanfaller med "den stora sillperioden". Den dåvarande huvudbyggnaden byggs på med en våning i karolinerstil. Flyglarna uppförs. Trädgård av fransk typ anläggs med gräsmattor och rabatter i geometriska former.

Under 1800-talet utvecklas jordbruket. En fyra våningar hög väderkvarn av engelsk typ uppförs, brännvinstillverkning startas, 64 tunnland mark under havsytan vallas in.

I början av 1900-talet köper Erik Adolf Hallin egendomen och inreder ett gentilt hem åt familjen. Interiören i huvudbyggnaden kommer då att präglas av nationalromantik i Carl Larssons anda. Matsalen får en vitmålad möbel i engelsk rokoko och linnetapet med pastellfärgat broderi i blekingesöm. Andra intressanta inventarier är en fransk tapet i polykromt tryck från 1831 med figurrika jaktmotiv och en måltidsscen i ett romantiskt ruinlandskap.

Är du intresserad i mer om Tofta Herrgårds historia? Vi bad Kenneth Gustafson att samla sina historiska kunskaper om Tofta Herrgård, och de finns samlade i häftet: "Tofta. En herrgårds historia". Den finns att köpa i receptionen.

Nyare tid

Tofta Herrgård är Kulturhistorisk Minnesmärke.

Lillemor & Bertil Karlander

År 1981 sålde Hushållningssällskapet i Bohuslän gården till Lillemor och Bertil Karlander, som till en början drev gården konventionellt med kor, grisar och spannmål. Gradvis har de rustat upp byggnaderna på gården. De var drivande i processen med att husen byggnadsminnesförklarades den 23 januari 1984.

Så småningom startades de första aktiviteterna som öppnade gården för besökande. Lillemor drev i många somrar sin butik i Magasinet med försäljning av konsthantverk och galleri, och inte minst den populära Julmarknaden under advent. Tillsammans med Bertils bror Rolf Karlander startade Lillemor och Bertil även upp de första julborden på mitten av 90-talet.

Karen & Petter Karlander

Petter (Bertil och Lillemors son) och hans fru Karen startade upp konferens- och hotellverksamhet på Tofta 2004. Verksamheten är nu väl etablerad i såväl konferens- som turistmarknaden. Restaurangen och möteslokaler finns i herrgårdens huvudbyggnad. Herrgårdsköket serverar mat av hög kvalité med fokus på lokalproducerade råvaror i säsong. Konferenser och olika weekendpaket erbjuds året om. I dag finns 18 hotellrum i annexen Smedjan och Verkstan. Under 2022/23 invigdes 2 badtunnor och en stor bastu designat av Karin Wingårdh.

Linda (f.Karlander) & Jonas Boström

Våren 2016 öppnade Petters syster Linda sommarkafé i Magasinet och tog även över ansvaret för Julmarknaden. Tillsammans med sin man Jonas bedriver de sedan 2011 även jordbruket här på Tofta, med bl.a. småskalig ekologisk uppfödning av köttdjur. Vintern 2023 tog de över ägarskapet för gården.

Nyhetsbrevet


You are now subscribed