Att vandra i Bohuslän kan vara en fascinerande naturupplevelse på många olika sätt. Korta dagsturer med bekvämt boende och lagad närproducerad mat eller långa strapatser i exponerade miljöer - oavsett vad man föredrar finns det väldigt mycket att erbjuda. Naturen väntar på dig. Ta med familjen, vännerna, din partner eller vandra iväg på upptäcktsfärd på egen hand i den hänförande västsvenska naturen.

Vandra i omgivningarna runt Tofta Herrgård

Här på Toftahalvön kan vi erbjuda vandringsstigar vid hav, genom skog och över ängar. Tofta naturreservat bjuder på omväxlande och lättgångna vandringar över blomsterrika strandängar och kala klippor vid havet. Det finns flera utsiktsplatser med bänkar och bord längsmed vandringslederna - annars bjuder naturen på sina egna möblemang.

Det finns möjlighet till allt från lätta promenader på grusvägar och ridstiger till lite mer svåråtkomliga rutter på klipporna ytterst på Tofta udde. Här är några förslag från oss:

  1. “Äggdal-rundan”: Orangemarkerad på bild under. 4,6 km. Längs kusten i Tofta naturreservat är leden markerad med blå eller röda markeringar. Kan vara blött delar av stigen i naturreservatet.
  2. “Myggsta-rundan”: Grönmarkerad på bild. 4,2 km. Grusväg och asfalterad väg. Ridväg en kort del som kan vara lite lerig vid blött väder.
  3. “Skogsstigen”: Blåmarkerad på bild. 0,7 km. Följ blå markeringar genom skogen och över berget tvärs över naturreservatet.

LÄNK TILL MER INFO OM TOFTA NATURRESERVAT & VANDRINGSLEDERNA >>


Vandringspaket på Tofta

Vi erbjuder ett Vandringspaket för dig som vill kombinera herrgårdsliv, god mat och vandring i vacker natur. Då får du med en ryggsäck som vi packar med eftermiddagsfika och karta över vandringslederna här på Tofta. Vi hjälper dig gärna med tips och råd!

BOKA / LÄS MER HÄR >>


Fyra favoriter i närheten

Det finns fler härliga vandringsalternativ under en halvtimme med bil från Tofta. Här är några av våra favoriter.

Vandringslederna på Koön

Avstånd från Tofta Herrgård: 16 km.
På Koön, vid Marstrand, finns tre vandringsleder som du kan utforska.

Mer info om lederna på Koön >>

Vandra runt Marstrandsön

Avstånd från Tofta Herrgård till Marstrands Färjeläge:15 km
Stigen runt hela Marstrand är ca 5 kilometer och en promenad runt ön tar cirka en timme.

Mer info om vandringslederna i Marstrand >>

Vandra Dyrön runt

Avstånd från Tofta Herrgård till färjeläge Rökan (strax innan Marstrand): 10 km
Upplev den bohuslänska naturen genom den cirka 4,5 km långa vandringsleden runt ön. Dyröleden är bergig och kan vara hal om det regnat så du behöver friska ben och ordentliga skor eller kängor. Trappor, broar och räcken förenklar dock vandringen på de svåra ställena. (Till Dyrön tar du dig med båt från Rökan som ligger strax utanför Marstrand i Kungälvs kommun. Båtresan tar cirka 25 minuter och går året runt.)

Mer info om vandring på Dyrön >>

Guddehjälm naturreservat

Avstånd från Tofta Herrgård: 16 km
Ligger cirka 6 kilometer väster om Kungälvs tätort nordväst om Ytterby. Skogen vid Guddehjälm är en av Bohusläns allra största sammanhängande lövskogar. Det finns markerade vandringsleder. Vi har broschyrer med vandringsleder här i receptionen.

Mer info om Guddehjälm naturreservat >>


Mer om vandring i Bohuslän och Västsverige

Att vandra i Västsverige innebär att du får det bästa av flera världar. Upptäck Västkustens öar och mysiga fiskesamhällen, den stillsamma vildmarken i Dalsland och Västergötlands historiska kulturlandskap.

TILL VANDRINGSPORTALEN PÅ VÄSTSVERIGE.COM >>