Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Här agerar offentliga och privata aktörer för att ställa om till ett hållbart samhälle. Tillsammans skapar vi ekonomiskt bärkraftiga företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan och är uppskattad av både boende och besökare.

Hållbarhetsklivet baseras på fyra grundläggande principer

 1. Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt
 2. Bra för både boende och besökare
 3. Fler besökare när och där det inte är fullt
 4. Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

Tofta Herrgård - en del av Hållbarhetsklivet

Vi på Tofta Herrgård skriver under på alla principerna inom Hållbarhetsklivet. Vi brinner för att skapa solida och trivsamma arbetsplatser här ute på landet året om. Vi brinner för att bevara både naturen och den kulturhistoriska miljön i och runt herrgården. Vi brinner för samarbete mellan lokala aktörer – tillsammans blir vi starkare!

Här nedan kan du läsa om några av de initiativ som vi tar inom hållbarhetsklivet:

 • I herrgårdsrestaurangen arbetar vi med fasta menyer per kväll. Därmed har vi lättare att kontrollera vårt matsvinn.
 • Vi jobbar kontinuerligt med svenska lokalproducerade råvaror och kockarna väljer menyerna baserad på det som är i säsong. Delar av säsongen använder vi oss även av kött som kommer från djur här på gården.
 • På vår dryckesmeny hittar man både ekologiskt vin samt lokalproducerad öl. Den lokalproducerade ölen kommer från Hybris Bryggeri i Gullbringa och Inlands bryggeri på Marstrand. Inlands bryggeri samarbetar vi även med för ölprovningar.
 • Vår personalstyrka består huvudsakligen av lokal arbetskraft.
 • Våra snittblommor och växter som vi har i våra utrymmen köper vi hos den lokala blomsterhandeln CJ’s Blomsterbod i Kärna.
 • Vi anlitar lokala hantverkare.
 • Vi samarbetar med lokala aktörer här på gården för både golf (Lycke GCC) och turridning (Stall Tofta) då dessa aktiviteter inkluderas i några av våra boendepaket. Vi samarbetar även med Tofta Retreat, både för gemensamma yogaretreater och med logi för deras retreatgäster. Alla lokala samarbetspartners är även med på vår aktivitetslista för konferenser.
 • Vi erbjuder en flernattsrabatt för gäster som stannar längre än en natt för att främja att gäster stannar hos oss längre.
 • Vi har information utåt mot gäst på våra hotellrum gällande tvätt av handdukar med uppmaning att tänka till om handdukarna går att använda ytterligare innan de tvättas och för att på så sätt spara på miljön.
 • Vi källsorterar sorterar sopor i möjligaste mån på hela vår anläggning.

Klicka på logotypen under så kan du läsa mer om Hållbarhetsklivet!