Teater Tofta startades sommaren 2010. En allvarsam, lekfull spelplats mitt i idyllen – Forser, GP. I Magasinet på Tofta Herrgård får man uppleva hettan, svetten och närheten när äktenskap knakar, kärlekar uppstår och strider utkämpas – på armlängds avstånd. 

Det blir Norén-sommar i Magasinet!

Efter två år av restriktioner och anpassningar känns det fantastiskt att se fram emot en sommar där vi återigen kan ta i hand och kramas utanför Magasinet om kvällarna. Premiär 8 juli. Biljetterna släpps i slutet av maj på teatertofta.se.

NATTVARDEN

En av våra mest kända svenska dramatiker gick ur tiden under förra året. I Europa och stora delar av världen tillhör han en av de mest spelade samtida dramatikerna, och hans starka relationsdramer har rönt stora framgångar med sin alldeles unika ton. Vi talar förstås om Lars Norén. Hans pjäser är fyllda av såväl svärta och smärta, de flesta av oss har ju någon slags förhållande till begrepp som ”Norén-jul” och ”Norén-middag”, oavsett om vi sett någon pjäs av honom eller inte. Men hans berättelser innehåller förstås också en stor portion humor, dråpligheter och igenkänning.

2013 spelade vi Noréns Sanning och konsekvens på Teater Tofta, en föreställning som blev så välbesökt och uppskattad att vi spelade den igen året därpå, på Folkteatern i Göteborg.

Och nu är det alltså dags för denne dramatiker igen, och vi vill ge er en riktig ”Norén-sommar”! Vi har den stora glädjen att bjuda på NATTVARDEN som är en av Noréns tidigare pjäser, ungefär samtida med Natten är dagens mor och Kaos är granne med gud. Vi har flyttat fram berättelsen till nutid, och längtar redan efter att få bjuda er på detta drama!

Nattvarden är en spännande, underhållande och kraftfull berättelse om två bröder som möts efter mammans begravning tillsammans med sina respektive. Om äktenskapet, om barnen, om längtan, om närhet och avstånd. Över alltihop vakar mamman, vars närvaro är påtaglig i rummet. Och javisst blir det Norénsk svärta under takbjälkarna i Magasinet i sommar, jämte mycket humor och existentiella frågor kring hur vi ska leva våra liv tillsammans.

För bearbetning och regi står Göran Parkrud, och på scenen får vi möta Daniel Adolfsson, Susanna Helldén, Lisa Parkrud och Carl-Markus Wickström. Mer om team och medverkande kommer längs vägen.

Det blir premiär fredagen den 8 juli, och sedan spelas föreställningen 13-16, 20-23, 27-30 juli, 3-6, 10-13 och 17-20 augusti. Biljetterna släpps i slutet av maj. Mer info kommer.

Varmt varmt välkomna!

Läs mer på Teater Toftas hemsida: teatertofta.se >>

 


 

 


Teatersupé och boendepaket på Tofta Herrgård

Passa på att göra din teaterkväll komplett, och njut av god mat i unik miljö innan kvällens föreställning! Herrgårdsrestaurangen ligger en fin 200 m promenad från Magasinet. För den som önskar att övernatta har vi sköna hotellrum som väntar.

Restaurangen i herrgården är öppen teaterdagar från kl.17:00

Här hos oss arbetar vi med fasta menyer per kväll, därmed har vi lättare att kontrollera vårt matsvinn. Vi jobbar kontinuerligt med svenska lokalproducerade råvaror och kockarna väljer menyerna baserad på det som är i säsong.   Läs mer om restaurangen & menyer här >>

Vi har självfallet alternativ för dig med matallergier/specialkost. Meddela oss innan så våra kockar hinner att förbereda något gott.

 •     Trerätters meny: 545:- sek
 •     Tvårätters meny (för- och varmrätt): 415:- sek

Välkommen att boka ditt bord!

Bordsbeställning på:
Telefon +46 (0)303 – 22 58 05
E-post [email protected]

Boendepaket - kombinera teater med middag i herrgården och boende i hotellrum i Smedjan!

För dig som önskar att bo över, rekommenderar vi att kombinera teatern med  ett av våra boendepaket. Önskar du att äta teatersupé i restaurangen innan föreställning kan du t.ex. välja mellan vårt Herrgårdspaket eller Sommarpaket, som båda inkluderar middag. OBS! notera i meddelandefältet vid bokning att du skall på teatern, då reserverar vi bord till dig i restaurangen kl.17:00.

Klicka här för länk till våra boendepaket >>


OM TEATER TOFTA

Drömmen om en egen teater hade funnits länge, men att gå från tanke till handling var i detta fall en lång process. Vi hade besökt Tofta Herrgård sen barndomen, och alltid varit förtjusta i platsen.  Vi tyckte oss också se ett behov av ett utökat kulturliv i Kungälvs kommun under sommarhalvåret, och hade som mål att hitta en plats där vi kunde undersöka våra konstnärliga tankar. Tofta Herrgård stod där och väntade på oss med sina vackra omgivningar och sin historia.

Så togs beslutet 2010 och vi tog vägen genom allén, in genom grindarna och knackade på herrgårdsporten och presenterade våra tankar. Mötet inspirerade oss, och ett sprudlande samarbete tog sin början. Allt verkade falla på plats och vi bestämde oss för att göra verklighet av våra idéer. Dröm blev till verklighet.

Kvalitet, även på sommaren

Vi hade som utgångspunkt en vilja att själva skapa teater med hög konstnärlig kvalitet. Vi föreställde oss att det fanns både utmaningar och fördelar med att göra detta i herrgårdsmiljö under sommaren, och hoppades att mötet mellan skådespel och publik kunde ge nya oväntade och spännande upplevelser.

Rummet skapar spänning

Vad vi fann var också hur den här typen av teater, som sker utanför ett vanligt teaterrum, utmanar både skådespelare och publik, och skapar en alldeles speciell kontakt och kommunikation. Närheten mellan scen och publik är i vårt fall en mycket viktig del i upplevelsen för åskådarna. Publiken blir en självklar och ovärderlig del av varje föreställning, och kan ses som medaktörer, redan från den stund de anländer till herrgården.

Det blir ett avbrott från vardagen, och både en känsla av att befinna sig i en helt annan tid och ta del av Tofta Herrgårds historiska miljö, och samtidigt ställas inför de högst aktuella frågor som våra pjäsval tar upp. Vi vill gå djupare och undersöka relationer, möten, normer och system, klass- och könskamp, identitet och sexualitet och rätten till att bestämma hur vi vill leva våra liv.

Ett varmt mottagande

Publikreaktionerna har varit positiva, och våra samlade erfarenheter från de gångna somrarna, tillsammans med våra konstnärliga och kulturpolitiska ambitioner driver oss att fortsätta arbeta för visionen om en levande tillgänglig teater på landsbygden.

Välkomna!

önskar
Susanna Helldén och Göran Parkrud
Konstnärliga ledare
Teater Tofta


ELVA SOMRAR MED TEATER TOFTA

 • 2010: Strindbergs Fröken Julie,
 • 2011: Strindbergs Fadren
 • 2012: STRINDBERGx2 – Leka med elden och Fordringsägare
 • 2013: Noréns Sanning och konsekvens
 • 2014: LYCKA - en musikalisk föreställning om det som gör ont av Göran Parkrud
 • 2015: Ett Dockhem av Henrik Ibsen,
 • 2016: Göran Parkruds BUNDEN
 • 2017: Jonas Gardells pjäs Människor i solen
 • 2018: Göran ParkrudsTÖRST
 • 2019: 10 års jubileum med Göran Parkruds föreställning VILSE
 • 2020: Göran Parkruds GLÖMSKA
 • 2021: Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman

 


Teater Toftas Vänner

Teater Tofta har en vänförening!
Bli medlem du också – MER INFO >>