Teater Tofta startades sommaren 2010. En allvarsam, lekfull spelplats mitt i idyllen – Forser, GP. I Magasinet på Tofta Herrgård får man uppleva hettan, svetten och närheten när äktenskap knakar, kärlekar uppstår och strider utkämpas – på armlängds avstånd. 


Sommaren 2024 på Teater Tofta – VÅRA PRIVATA LIV

I sommar spelar Teater Tofta pjäsen som just gjort Londonsuccé; Private Lives av Noël Coward. På största allvar och med mycket humor skildras äktenskapet och passionen, i ett spetsigt och vasst 1930-talsdrama om en relation fylld av både kärlek, desperation och svärta. 

Biljetterna släpps fredagen den 26 april kl. 12.00.

KÖP DINA BILJETTER HÄR >>

Premiär lördag 29 juni 2024 kl 19.30

Föreställningen spelas sedan onsdag-lördag hela juli.

I rollerna kommer vi att få se Göran Parkrud, Susanna Helldén, Malin Morgan, Hans Brorson och Charlie Parkrud. För regin står Ola Hedén, som var med i Teater Toftas Sanning och konsekvens sommaren 2013, och på Folkteatern i Göteborg i samma pjäs 2014.

Scenografi och ljus: Beate Persdotter Løken. Teknik och ljuddesign: Jacki Romàn. Producent: Susanna Helldén. Grafisk Form: Anders Wennerström. Affischfoto: Karin Wildheim

Teater Toftas hemsida: teatertofta.se - klicka här >> 


Teatersupé och boendepaket på Tofta Herrgård

Passa på att göra din teaterkväll komplett, och njut av god mat i unik miljö innan kvällens föreställning! Herrgårdsrestaurangen ligger en fin 200 m promenad från Magasinet. För den som önskar att övernatta har vi sköna hotellrum som väntar.

Restaurangen i herrgården är öppen teaterdagar från kl.17:00*

Här hos oss arbetar vi med fasta menyer per kväll, därmed har vi lättare att kontrollera vårt matsvinn. Vi jobbar kontinuerligt med svenska lokalproducerade råvaror och kockarna väljer menyerna baserad på det som är i säsong.   Läs mer om restaurangen & menyer här >>

Vi har självfallet alternativ för dig med matallergier/specialkost. Meddela oss innan så våra kockar hinner att förbereda något gott.

Välkommen att boka ditt bord!

Uppge gärna i noteringar att du ska på teater, så vet vi att ni har en tid att passa.

Boendepaket med teatersupé m.m.

Kombinera teater med middag i herrgården och boende i hotellrum i Smedjan eller Verkstan.

Tips: vårt Herrgårdspaket och Sommarpaket är populära bland teaterpubliken.

Välj middagtid i restaurangen kl.17:00 när du bokar.


OM TEATER TOFTA

Drömmen om en egen teater hade funnits länge, men att gå från tanke till handling var i detta fall en lång process. Vi hade besökt Tofta Herrgård sen barndomen, och alltid varit förtjusta i platsen.  Vi tyckte oss också se ett behov av ett utökat kulturliv i Kungälvs kommun under sommarhalvåret, och hade som mål att hitta en plats där vi kunde undersöka våra konstnärliga tankar. Tofta Herrgård stod där och väntade på oss med sina vackra omgivningar och sin historia.

Så togs beslutet 2010 och vi tog vägen genom allén, in genom grindarna och knackade på herrgårdsporten och presenterade våra tankar. Mötet inspirerade oss, och ett sprudlande samarbete tog sin början. Allt verkade falla på plats och vi bestämde oss för att göra verklighet av våra idéer. Dröm blev till verklighet.

Kvalitet, även på sommaren

Vi hade som utgångspunkt en vilja att själva skapa teater med hög konstnärlig kvalitet. Vi föreställde oss att det fanns både utmaningar och fördelar med att göra detta i herrgårdsmiljö under sommaren, och hoppades att mötet mellan skådespel och publik kunde ge nya oväntade och spännande upplevelser.

Rummet skapar spänning

Vad vi fann var också hur den här typen av teater, som sker utanför ett vanligt teaterrum, utmanar både skådespelare och publik, och skapar en alldeles speciell kontakt och kommunikation. Närheten mellan scen och publik är i vårt fall en mycket viktig del i upplevelsen för åskådarna. Publiken blir en självklar och ovärderlig del av varje föreställning, och kan ses som medaktörer, redan från den stund de anländer till herrgården.

Det blir ett avbrott från vardagen, och både en känsla av att befinna sig i en helt annan tid och ta del av Tofta Herrgårds historiska miljö, och samtidigt ställas inför de högst aktuella frågor som våra pjäsval tar upp. Vi vill gå djupare och undersöka relationer, möten, normer och system, klass- och könskamp, identitet och sexualitet och rätten till att bestämma hur vi vill leva våra liv.

Ett varmt mottagande

Publikreaktionerna har varit positiva, och våra samlade erfarenheter från de gångna somrarna, tillsammans med våra konstnärliga och kulturpolitiska ambitioner driver oss att fortsätta arbeta för visionen om en levande tillgänglig teater på landsbygden.

Välkomna!

önskar
Susanna Helldén och Göran Parkrud
Konstnärliga ledare
Teater Tofta


FEMTON SOMRAR MED TEATER TOFTA

 • 2010: Strindbergs Fröken Julie,
 • 2011: Strindbergs Fadren
 • 2012: STRINDBERGx2 – Leka med elden och Fordringsägare
 • 2013: Noréns Sanning och konsekvens
 • 2014: LYCKA - en musikalisk föreställning om det som gör ont av Göran Parkrud
 • 2015: Ett Dockhem av Henrik Ibsen,
 • 2016: Göran Parkruds BUNDEN
 • 2017: Jonas Gardells pjäs Människor i solen
 • 2018: Göran Parkruds TÖRST
 • 2019: 10 års jubileum med Göran Parkruds föreställning VILSE
 • 2020: Göran Parkruds GLÖMSKA
 • 2021: Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman
 • 2022: Nattvarden av Lars Norén
 • 2023: Göran Parkruds ARKIVET
 • 2024: Private Lives av Noël Coward

 

 

 


Teater Toftas Vänner

Teater Tofta har en vänförening!
Bli medlem du också – MER INFO >>